HBC Izegem kampioen in Liga 1 na winst tegen Olse Merksem: 26-23

Categorie: 2 ° nationale Heren - verslagen
Geschreven: zondag 18 maart 2018 18:40

Na het onverwachte verlies vorig weekend van dichtste achtervolger HK Waasmunster, konden onze heren – eerder dan gepland – de titel binnenhalen in Liga 1. In eigen huis niet verliezen tegen Olse Merksem, het nr. 5 in de rangschikking, volstond om na één jaar terug te keren naar de nationale handbalreeksen. Na een ongeslagen seizoen, was het vertrouwen in een goede afloop bij spelers en supporters erg groot. Izegem schoot goed uit de startblokken onder impuls van topschutter Ruben Mathijs (3-0). Het ervaren Olse Merksem met o.a. ex-Izegem speler Jos Riské en Johannes Verhoeven, was echter geenszins van plan de punten zomaar kado te geven. Olse knokte zich opnieuw in de wedstrijd mede door enkele missers bij Izegem. Na 21 min. was alles te herbeginnen (6-6). Toen ook Izegems spelverdeler Rune Delbecque op toerental kwam hierbij gesteund door Jasper De Pillecyn, kon Izegem opnieuw een lichte kloof slaan. Olse kwam enkel nog tot scoren via Verhoeven, hij zou er uiteindelijk probleemloos 9 in het mandje leggen. Er werd gerust bij 11-9.

Senne Vantieghem, rots in de Izegemse verdediging, en Rune Delbecque, openden de score in de tweede helft (13-9). Olse spartelde nog even tegen via de onvermijdelijke Verhoeven (15-12). Toen vond Izegem het welletjes en met 4 doelpunten op rij werd de wedstrijd in een beslissende plooi gelegd (19-12). Zowat iedereen kwam tot scoren met een speciale vermelding voor Rune Delbecque die een gesel was voor de Merksem verdediging en 9 doelpunten scoorde. Het signaal voor trainer Mathijs om wat te gaan roteren. Michiel Demeulenaere bedankte met 2 mooie doelpunten en doelman Lander Vandemoortele kreeg bij zijn eerste selectie direct enkele speelminuten. Olse naderde nog wel maar de overwinning van Izegem kwam uiteindelijk nooit in gevaar. De snor van trainer Mathijs moest er echter wel aan geloven. Het feest werd ingezet op de tribunes en duurde voort tot in de late uurtjes. Volgend seizoen treedt Izegem terug aan in 2° nationale. Met nog 3 wedstrijden te gaan is de laatste doelstelling om ongeslagen het seizoen af te sluiten. Eindstand 26-23.

 

ELITA LEBBEKE - HBC IZEGEM LIGA 1: 17-24

Categorie: 2 ° nationale Heren - verslagen
Geschreven: dinsdag 13 maart 2018 17:10

Tegen staartploeg Lebbeke kreeg Izegem de gelegenheid om het doelsaldo nog wat op te krikken. Het nieuws voor de wedstrijd dat dichtste achtervolger Waasmunster opnieuw verloren had (in Tongeren) zorgde echter voor een decompressie bij de spelers.

Ruben Mathijs opende in de eerste minuut de score, maar het jonge Lebbeke kon onmiddellijk tegenprikken. Delbecque zorgde opnieuw voor een kleine voorsprong, maar dan volgden zeven minuten waarin HBCI zes keer had moeten scoren maar dat geen enkele keer deed. Resultaat was een magere 1-2 na 10 minuten. Het scoren verliep dan wel iets vlotter, maar er werden nog steeds teveel kansen de nek omgewrongen om een veilige voorsprong te hebben aan de rust (9-10).

De tweede helft leek een kopie te worden van de eerste en Lebbeke kwam zowaar gelijk (10-10 en 11-11). Trainer Robin Mathijs vond het dan welletjes en bracht de een aantal wisselspelers in. Dit was het startschot van efficientere periode en na een kwartier in de tweede helft was de wedstrijd gespeeld : 12-18. Het jonge Lebbeke bleef echter enthousiast acteren en vermeed op die manier een afstraffing.

Met nog 4 speeldagen te gaan heeft HBC Izegem nu 7 punten voorsprong op HK Waasmunster en kan dus zaterdag na de wedstrijd tegen Olse Merksem zichzelf tot kampioen kronen. Niet verliezen is voldoende.

HBC IZEGEM LIGA1 - ACHILLES BOCHOLT: 22-19

Categorie: 2 ° nationale Heren - verslagen
Geschreven: dinsdag 27 februari 2018 18:46

Wie de laatste weken onze heren kwam aanmoedigen, had geen vergrootglas nodig om vast te stellen dat HBC Izegem een klein dipje heeft. Toch staan de Izegemnaren na zestien speeldagen nog steeds ongeslagen op de eerste plaats. Na de zege tegen Bocholt van vorige zondag kan iedereen de promotie zelfs al ruiken; dit weekend mag Izegem mits winst tegen Callant Tongeren zich de eerste promovendus noemen (zaterdag 3 maart om 20u15 in De Krekel).

Bocholt had een verre verplaatsing achter de kiezen, wat vaak betekent dat een ploeg stroef uit de startblokken komt. De jonge Limburgers toonden echter dat het anders kan, en wisten de beginfase helemaal naar hun hand te zetten. Izegem werkte matig af, en had het verdedigend moeilijk. Doelman Willem Ostyn mocht starten en keepte zeer degelijk, maar voelde zich ongetwijfeld in de steek gelaten na de eerste helft van zijn ploeg. Er werd gerust met 7-13 op het scorebord, en het was stil in ’t SoK te Kachtem.

De achterstand was verdiend. Izegem verdedigde slordig en niet scherp genoeg, wat resulteerde in straftijden en zenuwen bij zowel de supporters als de scheidsrechters. Het allermooiste voorbeeld van het slordig en slap verdedigen viel na de buzzer. Bocholt mocht nog een vrijworp nemen, die tussen Gilles Vannieuwenhuyse en Arne Samyn heen in de rechterwinkelhaak belandde. Voer voor discussie, want de Bocholtspeler zette na het fluitsignaal twee keer zijn voet en dribbelde zelfs.

De blauwhemden kwamen stukken beter uit de kleedkamer, en gestaag werd er geknabbeld aan de Bocholtse voorsprong. Hoewel het langer duurde was het al na tien minuten in de tweede helft duidelijk dat Izegem terug zou komen en de tegenstander zonder punten terug de bus op zou sturen. De volle Kachtemse sporthal had dit ook in de smiezen, en de supporters schaarden zich als één man achter hun ploeg. Hoewel het even stil was na de rode kaart van De Pillecyn, kwam de zege uiteindelijk niet meer in gevaar. Izegem mag voor de zoveelste keer ouderdomsdeken en bijna levende legende Jens Lievens bedanken die met zijn saves Izegem in de wedstrijd hield, en met zijn oerkreten daarna de Bocholtse spelers doodsangsten bezorgde.

HBC Izegem promoveert naar 2° nationale na winst tegen Callant Tongeren: 28-22

Categorie: 2 ° nationale Heren - verslagen
Geschreven: maandag 05 maart 2018 19:08

De Krekel was niet echt volgelopen voor de promotiewedstrijd van Handbalclub Izegem. Het gebrek aan spanning in de Liga 1-competitie zit daar zonder twijfel voor heel wat tussen. Callant Tongeren, het nummer drie in de stand maar wel met 9 punten minder, trakteerde Izegem echter wel op een spannende eerste helft. Na een tiental minuten moesten de heren namelijk al zwaar achtervolgen. De afwezigheid van Senne Vantieghem op top in de verdediging zat daar misschien voor iets tussen.

Gilles Vannieuwenhuyse stond met veel lef en durf aan te vallen, en scoorde na tien minuten al drie doelpunten. Ruben Mathijs ondersteunde hem bij dat scoren, waardoor Izegem aanklampte. Onder impuls van een tekeergaande spionkop wisten de blauwhemden zelfs met een voorsprong te rusten.

Die voorsprong kwam niet meer in gevaar. Tijdens het begin van de tweede helft, die Izegem verschroeiend startte, werd een onoverbrugbare kloof geput. Het werd nog een galamatch, met als ster van de show diezelfde Ruben Mathijs. Doelman Ostyn stond weer zijn mannetje en ook Thomas Pereira lijkt meer en meer zijn draai te vinden tussen de lijnen. Verder viel Ward Demeulenaere goed in en lokte meteen een penalty uit. Helaas voor de jonge snaak van twee meter eindigde zijn strafworp tegen de voet van de keeper. Het blijft dus voorlopig wachten op zijn eerste doelpunt. Iets om naar uit te kijken de volgende weken.

Kobe Jacobs sloot de wedstrijd dan maar af met wat allicht zijn laatste doelpunt van het seizoen zal zijn. De kustboy gaat deze week namelijk onder het mes. Na het laatste fluitsignaal werden de spelers getrakteerd op een staande ovatie, wat al doet verlangen naar de kampioensmatch, die er allicht snel aankomt.

Izegem maakt het zichzelf moeilijk in Meeuwen: 18-23

Categorie: 2 ° nationale Heren - verslagen
Geschreven: dinsdag 06 februari 2018 12:48

Trainer Robin Mathijs zal zich even in het haar gekrabt hebben. Tweede keeper Willem Ostyn is nog geblesseerd (hoewel hij wel meereisde naar Meeuwen), en eerste keeper Jens Lievens was ziek. Zoals het een echte kapitein betaamt nam hij toch plaats tussen zijn doelpalen, en hij zag in een rommelige beginfase Meeuwen het eerste doelpunt maken. Ruben Mathijs maakte de gelijkmaker, en Brecht Declerck scoorde net als Senne Vantieghem, waardoor de beginfase toch door Izegem gedomineerd werd. 

In hun gebruikelijke, bijna swingende spel raakte Izegem echter niet. In aanval stapelden de zwakke passes en shots zich op, en Meeuwen kwam na 26 minuten zelfs op een 10-8 voorsprong. Uiteindelijk klonk het laatste signaal van de eerste helft met een 12-10 op de klok. 

Voor het eerst in deze competitie moest Izegem dus achtervolgen tijdens de tweede helft. Lang duurde dit gelukkig niet. Na vier minuten hadden de blauwhemden er al drie tegen de touwen geprikt. Afstand nemen bleek echter geen makkelijke klus, en Meeuwen bleef steeds aanklampen. In die mate zelfs dat na 25 minuten de wedstrijd nog steeds niet beslist was (18-21). Toch een beetje zorgwekkend. Uiteindelijk scoorde Kobe Jacobs, zoals zo vaak op enthousiasme door een vermoeide verdediging, het doelpunt van de bevestiging. 

Izegem mag zich na drie vierden van de competitie terecht de te kloppen titelkandidaat noemen. De jongens zouden graag hun tot nu toe puik seizoen afsluiten als ongeslagen kampioen, maar daarvoor zal het toch wat nauwkeuriger en beter gefocust moeten spelen. Te beginnen op 25 februari in ‘t Sok. Bij winst is tegenstander Bocholt definitief uitgeteld voor de titel.

 

         

            

         

© 2019 Handbalclub Izegem
Back to Top